Ahad, 9 November 2014

Bahan-Bahan Pengisi Dalam Sabun

Bahan-bahan tambahan yang digunakan untuk mengisi dalam sabun adalah seperti resin, serbuk batu sabun (soap stone powder), Starch, Bahan Wangi dan warna yang digunakan.

Bahan yang utama dalam pembuatan sabun ialah Minyak atau lemak, Lye (Kostik Soda), dan air suling. Penggunaan pengisi dalam pembuatan sabun adalah untuk memastikan sabun tidak dibazirkan semasa kerja-kerja penyucian dilakukan, manakala minyak wangi pula akan menarik perhatian pengguna.

Pembuat sabun murah menggunakan Soap Stone Powder atau Tepong Ubi (Starch) dicampurkan dalam proses pembuatan. Terdapat juga resin dicampurkan dengan lemak, bahan pedas dan air untuk membuat sabun murah.

Penggunaan pengisi akan menjadikan sabun akan bertambah berat tetapi dalam masa yang sama mutunya menurun. Oleh itu, sabun lebih mudah dijual pada harga yang mampu dibeli pada harga yang sederhana.

Harga sabun dapat dikurangkan memandangkan harga pengisi seperti resin, soap stone powder, starch adalah lebih murah daripada bahan-bahan penting seperti minyak dan kimia. Oleh itu, pembuat sabun akan memasukkan bahan pengisi untuk sabun yang dijual pada harga yang murah.

1 ulasan: