Minyak biji sawi adalah berwarna kuning. Minyak ini terpaksa dicampur dengan minyak kelapa dalam kadar yang sesuai bagi membuat sabun. Minyak biji sawi sendirinya tidak boleh digunakan untuk membuat sabun.
Bahagian paling banyak digunakan ialah bijinya. Biji sawi berbentuk bulat, berwarna coklat kehitaman dan kira-kira satu mililiter besar. Nama biji sawi ini berasal dari Mesir.
Biji yang kering tidak mengeluarkan sebarang bau tetapi memiliki bau yang agak tajam selepas dikunyah beberapa ketika.Seperti biji-biji yang lain biji sawi mengandungi minyak lemak (30 peratus),yang digunakan secara meluas di india untuk tujuan memasak.
Biji sawi lebih banyak digunakan sebagai rempah dan minyak terutama di India.Minyak sawi amat perpular di utara India dan dalam masakan Benggali. Biji sawi juga boleh dijadikan sebagai rempah secara terus dan baunya hilang sebaik dimasak. Berikutan itu biji sawi ini perlu dimasukkan selewat mungkin.
Masyarakat India akan mengoreng dan memanggang biji ini sehingga rasanya akan berubah menjadi rasa kacang dan itulah keistimewaan sebenar biji ini yang menjadi sanjungan masyarakat India selatan. Antara masakan India selatan yang menggunakan biji sawi ialah Tadka yang merupakan mentega wangi.
Sabun yang dibuat dengan mencampur minyak ini adalah berwarna kuning. Ianya sangat sesuai dibuat campuran dalam rumusan sabun kerana mempunyai sifat yang berjegang dan dapat membersih dengan amat baik sekali.