Ahad, 27 November 2016

Jadilah Orang Hebat Yang Mencipta Peluang...

Dapatkan E-Book

“Jadilah orang hebat yang mencipta peluang, kerana dengan menunggu peluang anda menjadi orang yang semakin lemah. ” itulah ungkapan yang sering diungkapkan oleh pakar motivasi bila mana menyampaikan pidatonya dengan merujuk kepada Orison Swett Marden yang berkata menyarankan kita mencipta peluang.

Banyak pembahagian peluang yang dapat kita kategorikan tetapi maksudnya hanya membawa kepada satu iaitu satu bentuk elemen yang bisanya akan muncul tanpa dirancang. Peluang jika direbut akan menyebabkan ada orang lain yang tidak mendapatnya, bererti jika kita mendapatnya akan ada orang lain yang terlepas untuk mendapatnya. Maka, sebagai orang hebat kitalah yang perlu mencipta peluang itu.

Penciptaan peluang itu akan memberi manfaat kepada ramai orang. Contohnya; jika anda membuka sebuah kilang, akan ada orang yang dapat bekerja di kilang anda dan akan lahir satu peluang untuk orang lain memulakan bisnes warong berhampiran kilang anda atau mereka mendapat peluang untuk mengurus kantin di kilang anda. Produk yang dikeluarkan di kilang anda memerlukan bahan mentah.


Ini memberi peluang kepada pembekal untuk mendapat peluang dari anda. Pekerja kilang mungkin memerlukan pengangkutan untuk berulang-alik. Ramai yang mendapat manfaatnya. Orang yang hebat sentiasa melahirkan peluang, dan peluang itu ibarat sepohon pokok yang banyak ranting dan mengeluarkan banyak buah pada setiap rantingnya. Membuka sebuah resort atau pusat beli belah di dalam ceruk hutan yang tidak nampak logik sebenarnya pada pandangan seorang usahawan ianya akan mampu memberi peluang kepada ramai orang. Ramai orang yang secara tidak langsung pula akan merebut peluang yang terhasil daripada penciptaan peluang itu. Kita perlu menyedari bahawa peluang perlu diciptakan dan bukannya hanya menunggu peluang itu tiba dengan sendirinya. Sekarang, dengan minda kurniaan illahi ini hendaklah diguna dengan bijak untuk anda mencipta peluang. Yakinlah, insyaAllah peluang itu akan terbuka dengan seluas-luasnya dan kita sendiri yang perlu membuat keputusan sama ada berani berdepan dengan segala kemungkinan atau pun tidak. Peluang hanya akan tercetus bila mana anda meninggalkan apa saja perkara yang tidak perlu dan sia-sia. Gunakan masa dan kesempatan yang anda ada untuk mencipta peluang. Mungkin anda masih keliru, tetapi dengan niat yang ikhlas, berkat kesungguhan dan kesabaran anda akan berjaya untuk mencipta peluang yang bakal memberi manfaat kepada ramai orang. Pintu kepada penciptaan peluang ialah bila mana anda mempunyai kencenderungan mencari ilmu untuk menjadi seorang usahawan berjaya, anda terus membina rangkaian persahabatan. Hubungkan silaturahim dengan waris, sanak-saudara, sahabat taulan.

Bayangkan jika anda jadikan sabun sebagai produk anda, produk sabun lebih bertahan lama dari projek pembuatan makanan tetapi apa yang penting adalah minat anda.Gabungjalinkan rakan-rakan anda sejak di bangku persekolahan sehinggalah anda mencapai umur sekarang. Jika anda mempunyai sahabat yang ramai dan ditambah pula anda yang mempunyai peribadi yang mulia. Nah, produk yang anda hasilkan pasti akan mendapat pengiklanan tanpa berbayar. Itu baru 1,000 orang sahabat tak termasuk lagi saudara mara, dan kalau anda ada 5,000 orang atau 50,000 orang. Wow…


2 ulasan:

 1. Send saya butiran tuan

  0196351545
  azlanperoduasale@yahoo.com

  BalasPadam
 2. Wasap saya 0127062527 bagaimana
  Tq

  BalasPadam