Sabtu, 26 November 2016

Membuat Sabun Homemade Dengan MudahSabun homemade biasanya menggunakan sabun asas yang diperbuat daripada minyak kelapa, minyak zaitun atau minyak sawit yang kaya dengan vitamin.

Anda boleh membuat sabun homemade dengan mudah yang dirumus menggunakan bahan semulajadi untuk kegunaan sendiri.

Minyak-minyak dari sumber semulajadi ini membantu mereka yang mempunyai kulit sensitif dan juga menderita penyakit kulit seperti jerawat, psoriasis, eczema dan masalah kulit kering. Penggunaan sabun biasa akan menyebabkan kulit anda akan jadi kering dan kasar.

Bagi sesiapa yang mementingkan penggunaan bahan organik, sabun buatan sendiri adalah alternatif bagi masalah sensitif pada kulit. Bahan-bahan semulajadi dalam sabun homemade atau sabun buatan sendiri akan menjadikan kulit lebih halus, lembut dan lembab tanpa rasa gatal, mengelupas atau kering.

Ini kerana sabun homemade dibuat dalam kuantiti bahan untuk surfaktan yg kecil serta menggunakan bahan semulajadi sahaja untuk menjaga kesegaran dan kualiti berbanding sabun biasa.

Sabun homemade mengandungi gliserin, agen pelembab semulajadi yang diperlukan oleh kulit secara semulajadi berbanding sabun biasa tidak mengandung gliserin yang boleh menyebabkan kulit menjadi kering.

Anda tentu menginginkan kulit yang baik dan tentulah tidak berbaloi jika wang yang dibelanjakan tidak memberikan pulangan yang setimpal.


Minyak semulajadi dalam sabun homemade ini dapat membantu memberi keseimbangan kelembapan dan kesegaran kulit secara natural.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan