·
menyatakan
minyak
·
mengandungi
asid lemak dan gliserol,
·
memberikan
satu contoh asid lemak,
·
memerihalkan
proses pembuatan sabun,
·
menyatakan
sabun sebagai garam yang dihasilkan daripada tindakbalas antara asid lemak
dengan larutan natrium hidroksida,
·
menyatakan
ciri-ciri komponen molekul sabun,
·
menerangkan
tindakan pencucian sabun.
Lemak terdiri daripada kumpulan sebatian yang luas. Pada umumnya; lemak larut dalam pelarut organik dan biasanya tidak larut dalam air. Secara kimia, lemak merupakan gabungan tiga molekul gliserol dan asid lemak. Lemak mungkin membentuk pepejal atau cecair pada suhu bilik, bergantung kepada struktur dan komposisinya. Sungguhpun perkataan "minyak", "lemak", dan "lipid" kesemuanya digunakan bagi merujuk kepada lemak, "minyak" biasanya merujuk kepada lemak yang bersifat cecair pada suhu bilik normal, sementara "lemak" biasanya digunakan bagi merujuk kepada lemak yang bersifat pepejal pada suhu bilik normal.'