·
menyatakan
minyak
·
mengandungi
asid lemak dan gliserol,
·
memberikan
satu contoh asid lemak,
·
memerihalkan
proses pembuatan sabun,
·
menyatakan
sabun sebagai garam yang dihasilkan daripada tindakbalas antara asid lemak
dengan larutan natrium hidroksida,
·
menyatakan
ciri-ciri komponen molekul sabun,
·
menerangkan
tindakan pencucian sabun.
Lemak terdiri daripada kumpulan sebatian yang luas. Pada umumnya; lemak larut
dalam pelarut organik dan biasanya tidak larut dalam air. Secara kimia, lemak
merupakan gabungan tiga molekul gliserol dan asid lemak. Lemak mungkin
membentuk pepejal atau cecair pada suhu bilik, bergantung kepada struktur dan
komposisinya. Sungguhpun perkataan "minyak", "lemak", dan
"lipid" kesemuanya
digunakan bagi merujuk kepada lemak, "minyak" biasanya merujuk kepada
lemak yang bersifat cecair pada suhu bilik normal, sementara "lemak"
biasanya digunakan bagi merujuk kepada lemak yang bersifat pepejal pada suhu
bilik normal.'